Recruitment als motor voor verandering

Hoe een gerenommeerd warenhuis de sprong heeft gemaakt van traditionele fysieke winkels naar een toonaangevende e-commerce gigant. Deze verandering bewijst niet alleen dat een gevestigde retail partij een cruciale organisatieverandering kan realiseren, maar legt ook de onmisbare rol van recruitment bloot in het aanjagen van digitale innovatie. Dit artikel toont hoe een deskundig recruitment team de hoeksteen werd van een succesvolle digitale transformatie, en biedt inspiratie voor managers en directeuren die voor soortgelijke uitdagingen staan.

Van fysieke winkel naar innovatieve E-commerce start-up

Het wervingsproces stond centraal in deze transformatie. Jaarlijks werden 25.000 sollicitaties verwerkt en meer dan 1.000 hires op winkelniveau beheerd. Sinds 2017 heeft de head of recruitment en het wervingsteam het bedrijf door de oprichting van een e-commercetak geleid, als aanvulling op het traditionele winkelmodel. Deze strategische uitbreiding vereiste nieuw talent om de groei te ondersteunen en de continuïteit van de onderneming te waarborgen. “Transformatie begint bij de mensen die het uitvoeren,” is het narratief. Wat de uitdaging benadrukt om vakbekwame specialisten met een groei mindset aan te trekken en een gevestigde organisatie te transformeren tot een innovatieve e-commerce entiteit.

Samen met andere afdelingen werd besloten de e-commercetak als zelfstandige entiteit naast de fysieke winkels op te richten. Deze strategische stap maakte het eenvoudiger om ontwikkelaars, online marketeers en dataprofessionals aan te trekken, waardoor de traditionele retailer een aantrekkelijke werkgever werd voor digitaal talent.

Recruitment uitdagingen

Het onderscheiden van het nieuwe e-commerce segment van de conventionele activiteiten bracht echter zijn eigen uitdagingen met zich mee:

  • Projectontwikkelaars aantrekken die doorgaans hogere salarissen krijgen dan binnen een detailhandel-cao.
  • De zichtbaarheid van het bedrijf vergroten bij een nieuwe groep potentiële werknemers.
  • Een gevoel van samenwerking bevorderen om een gemeenschappelijk doel te realiseren in zowel de oude als de nieuwe segmenten van de organisatie.

De oplossing: Een nieuw concept

De head of recruitment wist deze obstakels slim te overwinnen door de wervingspitch van de e-commercedivisie opnieuw te definiëren. Werken in deze divisie werd gepresenteerd als een pad naar persoonlijke en professionele groei, volledig in lijn met de filosofie van het bedrijf. Deze benadering resoneerde bij digitaal talent en benadrukte de ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie.

Groeien binnen het bedrijf

Interne groei en talentontwikkeling zijn cruciaal. De teams voor Talentmanagement en Leren & Ontwikkelen werken nauw samen met managers om intern talent in kaart te brengen en te koesteren. Ze bereiden hen voor op toekomstige functies binnen het bedrijf met op maat gemaakte ontwikkelingsplannen. De toewijding van de organisatie aan de groei van haar medewerkers resulteert in loyaliteit en een cultuur van leren en doorgroeien.

Transformatie begint bij de mensen die het moeten doen

Deze casestudy bevestigt de cruciale rol van het recruitment team in het stimuleren van digitale transformatie. Door prioriteit te geven aan het aantrekken van mensen met de juiste mindset, vaardigheden en capaciteiten, legt de afdeling recruitment de basis voor het supporten van de benodigde verandering. Zoals Josh Bersin ooit zei: “Niets wat we doen is belangrijker dan het aannemen en ontwikkelen van mensen. Uiteindelijk zet je in op mensen, niet op strategieën.”

Meer artikelen

Conversational Talent Marketing: De toekomst van recruitment

Het lijkt erop dat de arbeidsmarkt iets meer tot rust is gekomen, maar dagelijks spreken wij klanten die nog steeds uitdagingen hebben met het vinden, en behouden, van toptalent. We zien dat het inzetten van alleen traditionele wervingsmethoden vaak niet voldoende is om in contact te komen met top kandidaten.

Lees verder >

Interim recruitment versus talent sourcing: Wat moet je kiezen

Bij recruitmentdienstverleners zijn ’talent sourcing’ en ‘interim recruitment’ steeds vaker aparte diensten. Overweeg je een interim recruiter in te huren of talent sourcing uit te besteden? Lees dan verder om de beste keuze voor jouw situatie te maken! Wat is talent sourcing? Talent sourcing houdt in dat er actief gezocht

Lees verder >