Interim recruitment versus talent sourcing: Wat moet je kiezen

Bij recruitmentdienstverleners zijn ’talent sourcing’ en ‘interim recruitment’ steeds vaker aparte diensten. Overweeg je een interim recruiter in te huren of talent sourcing uit te besteden? Lees dan verder om de beste keuze voor jouw situatie te maken!

Wat is talent sourcing?

Talent sourcing houdt in dat er actief gezocht wordt naar potentiële kandidaten voor (toekomstige) vacatures. Het proces omvat het identificeren, benaderen en onderhouden van relaties met potentiële kandidaten namens de organisatie. Deze proactieve recruitmentstrategie richt zich op het zichtbaar maken van het bedrijf en vacatures bij een specifieke pool van voorgeselecteerde kandidaten. Met deze aanpak wordt de kwaliteit van aannames verbeterd en kan de ’time to hire’ met 35% verkort worden. Deze strategie is ideaal voor bedrijven die waarde hechten aan het bouwen van duurzame relaties met potentiële werknemers, een sterk werkgeversmerk willen creëren en willen besparen op employer branding en wervingskosten.

Waarom talent sourcing uitbesteden?

Heb je een team van recruiters die ook moeten sourcen? Vaak vinden recruiters deze taak tijdrovend en minder aantrekkelijk. De kenmerken van een recruiter verschillen namelijk van die van een talent sourcer.

1. Proactief versus Reactief

  • Talent sourcing: Vereist een data-gedreven, onderzoekende instelling en een proactieve houding. De focus ligt op het actief benaderen en onderhouden van relaties met potentiële kandidaten voor de lange termijn. Een talent sourcer kan goed omgaan met uitgesteld resultaat, zoals succes ervaren wanneer een lang geleden opgevolgd contact uiteindelijk leidt tot een sollicitatiegesprek en een hire.
  • Recruitment: Is vaak reactiever en gericht op het invullen van bestaande vacatures op de korte termijn. Recruiters verwerken sollicitaties en managen stakeholders, wat hen een ‘goed gevoel’ geeft door de vele concrete contactmomenten.

2. Specialist versus Generalist

  • Talent sourcing: Succesvolle talent sourcers combineren vaardigheden van data engineers, analisten en marketeers. Ze hebben gespecialiseerde kennis nodig om op basis van een werkgeversverhaal en vacature het juiste talent te identificeren en aan te trekken.
  • Recruitment: Vereist een breed scala aan vaardigheden om het volledige wervingsproces te beheren, van vacaturepublicatie tot onboarding. Recruiters blinken uit in persoonlijk contact en het waarmaken van de verwachtingen van kandidaten tijdens het sollicitatieproces. Ze fungeren ook vaak als adviseurs op het gebied van selectie en teamsamenstelling.

Wat is interim recruitment?

Een interim recruiter werkt meestal op basis van een uurtarief namens het bedrijf dat hij of zij vertegenwoordigt. Ze worden ingehuurd om specifieke recruitmentprojecten op te starten of om tijdelijke gaten te vullen, zoals bij ziekteverlof of piekperiodes. Interim recruiters zijn ervaren en kunnen direct bijdragen zonder uitgebreide inwerkperiodes. Ze ontvangen een vast bedrag per uur en worden niet afgerekend op een succes-fee per plaatsing. Vaak is een interim recruiter goedkoper dan een werving- en selectiebureau.

Een interim recruiter neemt vaak het gehele recruitmentproces van A tot Z op zich, inclusief sourcing. Het uurtarief ligt hoger dan voor een sourcer vanwege de gevarieerdere werkzaamheden. Dankzij hun ervaring in verschillende bedrijven kunnen interim recruiters een frisse blik werpen op jouw recruitmentproces.

Wat past het beste bij jouw situatie?

De keuze tussen het uitbesteden van talent sourcing en het inhuren van een interim recruiter hangt af van jouw specifieke behoeften en doelen. Elke organisatie is uniek! Daarom bieden we altijd een maatwerkoplossing die aansluit bij jouw situatie. Neem contact met ons op om het te bespreken, of kies direct voor het inhuren van een recruiter of het uitbesteden van talent sourcing. Wij helpen je bij het maken van de juiste keuzes, zodat je kunt besparen op recruitmentkosten en toch effectief blijft!

Meer artikelen

Conversational Talent Marketing: De toekomst van recruitment

Het lijkt erop dat de arbeidsmarkt iets meer tot rust is gekomen, maar dagelijks spreken wij klanten die nog steeds uitdagingen hebben met het vinden, en behouden, van toptalent. We zien dat het inzetten van alleen traditionele wervingsmethoden vaak niet voldoende is om in contact te komen met top kandidaten.

Lees verder >

Redenen om te kiezen voor freelancen

Freelancen, professionals met verschillende achtergronden kiezen er steeds vaker voor. Dit artikel biedt inzicht in de triggers die hele groepen van professionals naar zelfstandigheid drijft en hun behoeften en de uitdagingen die ze tegenkomen. Recent onderzoek door Quru laat zien waarom steeds meer mensen kiezen voor een freelance bestaan. En

Lees verder >