Conversational Talent Marketing: De toekomst van recruitment

Het lijkt erop dat de arbeidsmarkt iets meer tot rust is gekomen, maar dagelijks spreken wij klanten die nog steeds uitdagingen hebben met het vinden, en behouden, van toptalent. We zien dat het inzetten van alleen traditionele wervingsmethoden vaak niet voldoende is om in contact te komen met top kandidaten. Deze gaan namelijk uit van het initiatief van de kandidaat zelf. Wij zien dat ’telling is not selling’. Ofwel, het plaatsen van een vacature met daarin je arbeidsvoorwaarden opgesomd (ja ook met salarisrange erbij) blijkt in veel gevallen onvoldoende aanleiding om te solliciteren. Conversational talent marketing daarentegen, heeft zich voor ons bewezen als een krachtige strategie om een relaties op te bouwen met toptalent en hen in beweging te krijgen. Bij Quru hebben we de expertises Conversational marketing en Talent sourcing omarmd en verfijnd tot Conversational talent marketing, wat wij beschouwen als dé recruitmentstrategie van vandaag om #zichtbaar te worden bij toptalent.

Wat is Conversational Marketing eigenlijk?

Conversational Marketing draait om het creëren van directe, persoonlijke en real-time communicatie met een (potentiële) klant. Door het gebruik van messaging apps, chatbots en social media, kunnen bedrijven betekenisvolle gesprekken voeren met (potentiële) klanten, wat bijdraagt aan een persoonsgerichte customer experience en betrokkenheid bij het merk of bedrijf. In plaats van klanten passief te benaderen, stelt Conversational Marketing bedrijven in staat om actieve en dynamische interacties aan te gaan, waardoor de band met (potentiële) klanten op individueel niveau wordt versterkt.

Conversational Talent Marketing vs. Talent Sourcing

Het is belangrijk om het verschil tussen Conversational Talent Marketing en Talent Sourcing te begrijpen. Want daar waar Talent Sourcing stopt, gaat Conversational Talent Marketing verder. Talent Sourcing richt zich voornamelijk op het identificeren en benaderen van potentiële kandidaten via databases en netwerken. Het is vaak een (deels) geautomatiseerd proces met weinig ruimte voor persoonlijke interactie op de inhoud. Conversational Talent Marketing volgens Quru daarentegen, legt de nadruk op het opbouwen van relaties. Hoewel het begint met het identificeren en benaderen van potentiele kandidaten, gaat verder dan het simpelweg afvinken van selectiecriteria. Het draait om het voeren van authentieke gesprekken die zowel de kandidaat als de conversational talent marketeer waardevol vinden.

Werkwijze Conversational Talent Marketing

Bij Quru hebben we een data-gedreven aanpak gecombineerd met persoonlijke interactie. Het proces begint met het verzamelen en analyseren van relevante data, zowel intern als extern, om een stevige basis voor onze strategie te leggen. Vervolgens vertalen we de unieke waarden van de werkgever naar een aantrekkelijke wervingspitch. Het selecteren van de juiste kandidaten gebeurt door onze talent data analisten, die de beste matches vinden op basis van specifieke prioriteiten en functie-eisen. Het laatste, maar misschien wel belangrijkste onderdeel, is het aangaan en onderhouden van duurzame relaties met toptalent door middel van gerichte communicatie en oprechte interesse.

Voordelen van Conversational Talent Marketing

Een van de grootste voordelen van deze benadering is de hogere kwaliteit van kandidaten die we aantrekken. Door een gerichte en persoonlijke benadering trekken we mensen aan die niet alleen qua vaardigheden, maar ook qua cultuur bij de organisatie passen. Dit resulteert in een verbeterde candidate experience; kandidaten voelen zich gewaardeerd en zijn eerder geneigd om een aanbod te accepteren. Bovendien versnelt de directe communicatie het gehele recruitmentproces, waardoor bedrijven sneller kunnen inspelen op hun personeelsbehoeften.

Praktijkvoorbeelden

Onze aanpak heeft sinds 2020 geleid tot succesvolle samenwerkingen met diverse klanten in het corporate, non-profit en MKB+ segment. Ben je benieuwd naar een case in jouw segment en/of branche, nodig mij (Quincy Burke) dan uit via LinkedIn, stuur mij een bericht en ik bel je terug! Of bel me nu.

De implementatie

Conversational Talent Marketing begint met het begrijpen van je doelgroep. Het is cruciaal om te weten wie je ideale kandidaten zijn en waar ze zich bevinden. Vervolgens kies je de juiste tools, zoals online netwerken (LinkedIn), messaging apps en chatbots, om effectief met hen te communiceren. Het personaliseren van de communicatie is essentieel; elk gesprek moet relevant en persoonlijk zijn. Tot slot is het belangrijk om de resultaten te monitoren en je strategie op basis van verkregen data te optimaliseren.

Strategie voor Conversational Talent Marketing

Om Conversational Talent Marketing effectief in te zetten voor recruitment, is het belangrijk om je employer brand en kandidaatprofielen scherp te stellen. Dit helpt niet alleen bij de online uitstraling van je organisatie, maar maakt het ook eenvoudiger voor conversational talent marketeers om met de juiste kandidaten in contact te komen. Technologie speelt een centrale rol in deze aanpak. Chatbots en AI-gestuurde systemen (zoals kunnen de eerste vragen van kandidaten opvangen en hen door het proces begeleiden, terwijl recruiters zich kunnen focussen op het opbouwen van persoonlijke relaties. Documenteer je strategie duidelijk, zodat alle teamleden weten hoe ze de verschillende tools en communicatiekanalen moeten gebruiken.

Conclusie

Conversational Talent Marketing maakt recruitment persoonlijk. Door directe, persoonlijke en real-time communicatie te integreren, kunnen bedrijven zich onderscheiden in een uitdagende arbeidsmarkt. Quru positioneert zich als voorloper in deze aanpak door bedrijven, namens hun eigen bedrijfsnaam, te helpen om toptalent te identificeren, aan te trekken en duurzame relaties op te bouwen. Volgens ons ligt de toekomst van recruitment in het vermogen om echte, betekenisvolle gesprekken te voeren.

Met de juiste strategie en tools kan Quru, door middel van Conversational Talent Marketing, je bedrijf helpen om #zichtbaar te worden bij de beste kandidaten. Neem contact op om meer te leren over hoe je deze aanpak kunt integreren in jouw recruitmentstrategie.

Meer artikelen

Interim recruitment versus talent sourcing: Wat moet je kiezen

Bij recruitmentdienstverleners zijn ’talent sourcing’ en ‘interim recruitment’ steeds vaker aparte diensten. Overweeg je een interim recruiter in te huren of talent sourcing uit te besteden? Lees dan verder om de beste keuze voor jouw situatie te maken! Wat is talent sourcing? Talent sourcing houdt in dat er actief gezocht

Lees verder >

Redenen om te kiezen voor freelancen

Freelancen, professionals met verschillende achtergronden kiezen er steeds vaker voor. Dit artikel biedt inzicht in de triggers die hele groepen van professionals naar zelfstandigheid drijft en hun behoeften en de uitdagingen die ze tegenkomen. Recent onderzoek door Quru laat zien waarom steeds meer mensen kiezen voor een freelance bestaan. En

Lees verder >