Onderzoek: Dit zijn de redenen waarom professionals kiezen voor freelancen

  |  september 11, 2023

Een recente enquête, uitgevoerd door Quru, geeft inzicht in de redenen waarom professionals kiezen om te gaan freelancen. Vaak wordt gedacht dat 'geld' de primaire reden is, maar dit blijkt toch wat anders te zijn. Hieronder verdiepen we ons in deze bevindingen en bieden we inspiratie om werkomgevingen te creëren die inspelen op de behoeften van freelancers. 

De opkomst van freelancen heeft het traditionele werkveld veranderd. In dit artikel kijken we naar de drijfveren die freelancers aansporen tot onafhankelijkheid en de daarbij behorende behoeften en uitdagingen. 

Een recente enquête, uitgevoerd door Quru, geeft inzicht in de redenen waarom professionals kiezen om te gaan freelancen. Vaak wordt gedacht dat ‘geld’ de primaire reden is, maar dit blijkt toch wat anders te zijn. Hieronder verdiepen we ons in deze bevindingen en bieden we inspiratie om werkomgevingen te creëren die inspelen op de behoeften van freelancers.

Omarm de onafhankelijkheid

Uit de enquête blijkt dat 37% van de respondenten onafhankelijkheid ziet als de grootste motivatie om te gaan freelancen. Deze factor heeft dan ook het hoogste percentage. Bij Quru begrijpen we dat onafhankelijkheid hand in hand gaat met holistische groei, waarbij freelancers de vrijheid van hun werkplek en -uren kunnen kiezen. We realiseren ons echter ook dat deze autonomie eenzaamheid kan veroorzaken. Daarom adviseren wij om te streven naar een evenwicht tussen werk en privé, wat essentieel is voor de mentale en emotionele welzijn van onder andere freelancers.

Balans tussen stabiliteit en flexibiliteit

Flexibiliteit is voor 27% van de respondenten van de enquête het belangrijkste aspect van freelancen. Hoewel vrijheid en variatie in opdrachten aantrekkelijk zijn, erkennen we bij Quru ook de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Het reguleren van flexibele uren kan bemoeilijkt worden, en thuiswerken kan de teamverbinding ondermijnen. In de bijlage van het FD was het artikel De prijs van flexibiliteit te lezen. Bij Quru geloven we in een gestructureerd basis ritme als belangrijk element om zowel teamverbinding als de aandacht voor je privé leven te behouden. Juist het ritme biedt rust en creëert ‘voorspelbaarheid’, waardoor je de ruimte maakt om flexibel in te spelen op dagelijkse situaties die de aandacht nodig hebben.

Communicatie en betrokkenheid

Effectieve communicatie en betrokkenheid zijn essentieel voor freelancers. Betrokken worden en input geven zijn cruciale drijfveren. Het gevoel serieus genomen te worden, versterkt de tevredenheid van freelancers. Bovendien verkiest een groot deel van freelancers samenwerking boven volledige onafhankelijkheid, omdat het delen van ideeën bijdraagt aan een gevoel van betrokkenheid en genoegdoening.

Verbinding en effectieve communicatie

De individualistische aard van freelancen benadrukt ook de behoefte aan persoonlijke verbindingen en sociale interactie. Afhankelijk van de rol wordt face-to-face interactie geprefereerd, en duidelijke communicatie en transparantie zijn van waarde. Regelmatige meet-ups kunnen het gevoel van afstand verminderen en samenwerking bevorderen.

De keuze om te gaan freelancen is een combinatie van motivaties en behoeften. Zo vindt 12% van de respondenten van de enquête de verdiensten van freelancen de belangrijkste factor, en 23% van de respondenten wordt het meest gemotiveerd door de passie voor hun werk.

Freelancer betrokkenheid

Als het vergroten van de betrokkenheid van freelancers je ambitie is, en je wilt dat ook zij jouw ambassadeur blijven nadat de opdracht is afgerond, zorg dan voor het aanbieden van een bepaalde structuur waar de freelancer zelf de balans tussen vrijheid en verbinding kan bepalen. Het blijft immers een ondernemer. Naast het bieden van flexwerkplekken, deelname aan teamuitjes en de mogelijkheid om deel te nemen aan meet-ups, kan je de freelancer ook uitnodigen om specifieke kennis te delen aan de medewerkers. Freelancers delen graag de opgedane kennis en ervaring, en dat kan uitstekend tijdens een speciaal daarvoor georganiseerde kennissessie.

Door deze initiatieven te omarmen, kunnen bedrijven een omgeving creëren waarin freelancers zich gewaardeerd voelen en waarin zowel individuele onafhankelijkheid als sociale verbondenheid samengaan.

Wil jij ook weten hoe je het maximale potentieel uit je freelancers haalt ? Laat dan hier je contactgegevens achter of link met Quincy via LinkedIn

Deel dit artikel:

Kom je langs? Of liever online

Je bent van harte welkom bij ons op kantoor in De Koepel Haarlem! Of maak een afspraak zodat we je uit kunnen nodigen voor een online kennismaking!

Afspraak maken
Call to action image