5 manieren om de kandidaat voor je te winnen

In de huidige competitieve arbeidsmarkt is het winnen van kandidaten geen gemakkelijke taak. Kandidaten hebben veel keuze en zijn kritisch over hoe ze worden behandeld tijdens het sollicitatieproces. Om de beste talenten aan te trekken, moeten werkgevers en recruiters verder gaan dan middelmatige sollicitatiegesprekken. Hier zijn vijf manieren, ondersteund door onderzoek en best practices, om kandidaten voor je te winnen en hen ervan te overtuigen dat jouw organisatie de juiste keuze is.

1. Laat zien wat je waard bent!

Het winnen van het vertrouwen van kandidaten begint met het tonen van je expertise en professionaliteit. Als corporate recruiter speel je een cruciale rol in het sollicitatiegesprek. Samen met je hiring manager vorm je een team dat de sollicitant moet overtuigen van de waarde van je organisatie en ht team.

Een goede voorbereiding en duidelijke rolverdeling is een goede start! Dit geeft je de ruimte om jouw expertise te tonen en de hiring manager te ondersteunen. Laat de sollicitant zien dat jullie een goed georganiseerd team zijn dat serieus is over het vinden van de juiste persoon voor de functie. Dit verhoogt hun vertrouwen in jouw organisatie en maakt het aantrekkelijker om voor jullie te kiezen.

2. Je hiring manager als ‘de beste leider’

Leiderschap speelt een cruciale rol in het aantrekken van toptalent. Uit onderzoek van Gallup blijkt dat goede leiders 70% van de score op teamengagement bepalen. Motiveer je hiring manager om concrete voorbeelden te geven van persoonlijke ontwikkeling en interne groei binnen het team. Dit helpt om de sollicitant te overtuigen van de leiderschapskwaliteiten van de manager en de mogelijkheden binnen de organisatie.

Een hiring manager die in staat is om de loopbaanbehoeften van de sollicitant te begrijpen en aan te geven hoe deze binnen de organisatie gerealiseerd kunnen worden, vergroot het vertrouwen van de sollicitant. Hoe concreter de voorbeelden, hoe beter. Dit geeft de sollicitant een duidelijk beeld van de mogelijkheden en voordelen van werken binnen jouw organisatie.

3. Gastvrijheid

Een warme en gastvrije sfeer kan een aanzienlijke impact hebben op de ervaring van de sollicitant. Volgens onderzoek van Forbes kan een positieve eerste indruk tijdens het sollicitatieproces het verschil maken tussen het aantrekken van topkandidaten of het verliezen ervan aan concurrenten. Hoe zorg jij ervoor dat de sollicitant zich welkom voelt vanaf het eerste contactmoment?

Het begint al bij de ontvangst en gaat door tot en met het vertrek aan het einde van het gesprek. Kleine details zoals een correcte routebeschrijving, een rondleiding door het bedrijf en het bekend zijn met de naam van de sollicitant kunnen een groot verschil maken. Een sollicitant die zich welkom voelt, zal zich meer ontspannen en authentiek presenteren, wat leidt tot een beter en eerlijker sollicitatiegesprek.

4. Waardevol gesprek

Een waardevol sollicitatiegesprek gaat verder dan het afvinken van een lijst met vragen. Het gaat om het begrijpen van de kandidaat en het valideren van hun potentieel. Gebruik je expertise om het gesprek te verdiepen en echt inzicht te krijgen in de kwaliteiten en ambities van de sollicitant. Stel open vragen en gebruik methoden zoals de logische niveaus van Bateson en Dilts om de echte intenties van de kandidaat te achterhalen.

Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Applied Psychology, verhogen gestructureerde interviews de voorspellende validiteit van het sollicitatieproces. Door een semigestructureerd interview te voeren, geef je jezelf de ruimte om persoonsgerichte vragen te stellen en te controleren of je waarnemingen en intuïtie kloppen. Dit helpt om aannames en ongegronde oordelen te voorkomen en een duurzame match te vinden.

5. Voorspellende selectiehulpmiddelen

Gebruik valide selectiehulpmiddelen om de beste kandidaten te selecteren. Gedragsgerichte interviews en werkopdrachten die de toekomstige werksituatie simuleren, hebben een hoge voorspellende waarde. Volgens onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania hebben werkgerelateerde opdrachten en case-interviews een hoge correlatie met toekomstige werkprestaties. Hierbij gaat het niet om ‘goed of fout’, maar vooral om de manier waarop de kandidaat met de case omgaat en erop reflecteert.

Gedragsgerichte interview vragen, zoals “Vertel me over een moment waarop je…” of “Beschrijf hoe je deze situatie hebt aangepakt”, geven inzicht in hoe kandidaten in het verleden hebben gepresteerd. Dit helpt om inzicht te krijgen hoe ze best practices en leermomenten gebruiken om in de toekomst een prestatie neer te zetten.

Samenvattend: 5 manieren om de kandidaat voor je te winnen

  • Begin met het doel voor ogen. Beïnvloed je eigen mindset en die van je manager door concrete acties te koppelen aan het doel om als team de beste gesprekspartner voor je kandidaat te worden.
  • Inspireer de vacaturehouder om voorbeelden te geven van hoe teamleden onder hun verantwoordelijkheid persoonlijke ontwikkeling en interne groei hebben doorgemaakt.
  • Creëer een ontspannen sfeer en schep de voorwaarden voor een ‘veilige’ omgeving, zodat je je kandidaat de kans geeft om jouw uitnodiging om open en authentiek te zijn te accepteren
  • Naast het gebruik van eventuele assessmenttools voer je een waardevol gesprek, bijvoorbeeld volgens de logische niveaus van Bateson & Dilts, wat aannames en ongegronde oordelen van jou en de hiring manager voorkomt
  • Combineer een werkopdracht, met een hoge voorspellende waarde, en een semigestructureerd interview om een selectieproces op te zetten dat leidt tot een duurzame match

Meer artikelen

Conversational Talent Marketing: De toekomst van recruitment

Het lijkt erop dat de arbeidsmarkt iets meer tot rust is gekomen, maar dagelijks spreken wij klanten die nog steeds uitdagingen hebben met het vinden, en behouden, van toptalent. We zien dat het inzetten van alleen traditionele wervingsmethoden vaak niet voldoende is om in contact te komen met top kandidaten.

Lees verder >

Interim recruitment versus talent sourcing: Wat moet je kiezen

Bij recruitmentdienstverleners zijn ’talent sourcing’ en ‘interim recruitment’ steeds vaker aparte diensten. Overweeg je een interim recruiter in te huren of talent sourcing uit te besteden? Lees dan verder om de beste keuze voor jouw situatie te maken! Wat is talent sourcing? Talent sourcing houdt in dat er actief gezocht

Lees verder >